Scouting Erasmus Logo

Scouting Erasmus Oosterhout

Leiding

Workshopweekend 2014

In het voorjaar van 2014 hebben we binnen Scouting Erasmus voor de eerste keer een workshopweekend georganiseerd voor alle leidinggevenden. Leidinggeven binnen een scoutinggroep is geweldig leuk om te doen en tegelijkertijd wordt er veel van je gevraagd als je als leiding aan de slag gaat. Om een extra bijdrage te leveren aan de kwaliteit van onze leidingteams, hebben we daarom besloten om een weekend te organiseren binnen onze eigen groep met workshops met een zeer diverse inhoud: delen van ervaring, vaardigheden oefenen en (van elkaar) leren stonden daarbij centraal.

De organisatie van het weekend was in handen van het bestuur, oud-leidinggevenden van onze groep en ervaren leidinggevenden die ook nu nog binnen een afdeling meedraaien.

Lees meer en bekijk de foto's in het nieuwsbericht  
  

De workshops
  

Brainstormtechnieken
Samen met je leidingteam ieder seizoen een vernieuwend, uitdagend en afwisselend programma bedenken voor de opkomsten is vaak een hele klus. Er zijn echter heel veel verschillende en leuke manieren waarop je met je team samen kunt brainstormen: in deze workshop gaan we een aantal van deze brainstormtechnieken met elkaar delen en ze uiteraard direct in de praktijk brengen. Brainstorm jij met ons mee?
  

Creatief met tochttechnieken
Vaak niet het populairste onderdeel dat op het jaarprogramma van de scoutsafdelingen staat: de voet- en fietstocht... Door een slimme voorbereiding en een beetje creatief denken tijdens de voorbereiding kun je een tocht vaak een stuk afwisselender, spannender én uitdagender maken. Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan de kaart- en kompastechnieken die bij de scoutsafdelingen aan bod komen en worden ideeën gegeven om deze technieken ook eens op een andere manier in je tocht te verwerken.  Bij degenen die zich opgeven, zullen we nog navragen of jullie de kaart- en kompastechnieken al beheersen of dat het handig is om eerst een korte uitleg van een aantal veelgebruikte technieken te geven. 
 

Dynamiek binnen leidingteam
Vrijwilligers managen vrijwilligers! 
Het managen, besturen en coördineren van een groep vrijwilligers kost tijd. In vrijwel alle gevallen wordt deze klus gedaan door… juist, vrijwilligers. Dit is niet altijd een dankbare taak, want aansturen betekent soms ook saaie klussen, de discussie aan gaan, de kastanjes uit het vuur halen en boos worden. Binnen elke sociale groep –of het nu bavianen op een rots zijn of mensen- horen sociale normen en waarden die handhaving nodig hebben om chaos te voorkomen.  
Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in discussie om te kijken hoe je de bovengenoemde, soms moeilijke taken, op kunt pakken. Wat kunnen we van elkaar leren en wie heeft de juiste tools in handen?
 
 
Financiën
Heb jij aan het eind van je geld altijd nog een stukje maand over? Net zoals bij je eigen rekening, geldt ook voor de kas van je afdeling dat het belangrijk is om goed na te denken over de uitgaven die je doet verspreid over een scoutingjaar. Tijdens de workshop gaan we uitgebreid in op het maken van een goede begroting en hoe je de financiële verslaglegging van je afdelingskas het beste kunt regelen. We zoomen in op de vraag wat je als afdelingspenningmeester doet. Een zeer leerzame workshop voor de penningmeesters van de diverse afdelingen, maar ook zeker een aanrader voor iedereen die zichzelf verder wil verdiepen in dit onderwerp.
  

Gedragsproblemen
Tijdens jouw speluitleg kan Irma haar mond maar niet houden, hoe vaak je het ook aan haar vraagt. Bram heeft het duidelijk lastig binnen zijn patrouille en wordt veel gepest, maar soms lijkt het wel of hij er zelf om vraagt met die vreemde streken van hem. En Tamara kan soms ineens ontzettend boos worden en loopt dan zomaar weg.

Zomaar een aantal voorbeelden waar je als leiding van een afdeling iedere week mee geconfronteerd kan worden. Op veler verzoek gaan we tijdens het workshopweekend één of meerdere workshops organiseren die te maken hebben met dit soort voorvallen. We gaan aandacht besteden aan probleemgedrag bij kinderen, waarbij met name jouw rol als scoutingleiding centraal komt te staan.

Omdat er veel animo is voor dit onderwerp, zullen we bij degenen die zich inschrijven nog wat uitgebreider navragen welke zaken volgens jullie behandeld moeten worden en op basis daarvan diverse workshops aanbieden. Voorbeelden van mogelijke workshops: ‘ADHD, wat moet ik daar al leiding mee’, ‘Straffen en belonen: hoe maak je jouw grenzen duidelijk op een positieve manier’ of ‘Pesten is geen spelletje’. 

GPS
GPS is een mooie aanvulling op de traditionele navigatietechnieken. Het systeem is betrekkelijk gemakkelijk in gebruik en biedt betrouwbare plaatsbepaling. Er zijn leuke activiteiten als geocaching mee te doen en je vindt er altijd je auto of kamplocatie mee terug. Je kunt er echter meer uit halen door verder te kijken dan de handleiding.
Het systeem kent ook beperkingen die de ouderwetse kaart niet heeft. Leer daarom GPS-gebruik te integreren met kaart-en-kompas-navigatie. Raak vertrouwd met termen als grid en kaartdatum en leer valkuilen kennen voordat je erin valt tijdens een leuke activiteit.
  

Kampvuur en kampvuuractiviteiten
Tijdens deze activititeit leer je iets over het aanmaken, de opbouw en de omgang met vuur. Daarnaast is er vooral aandacht voor leuke activiteiten die je bij een kampvuur kunt doen. Je krijgt inzicht in welke aspecten er allemaal bij komen kijken om uit dit ogenschijnlijk eenvoudige gebeuren, meer te halen. Een geweldige workshop voor iedereen die inspiratie wil opdoen voor een gezellige opkomst of voor een toffe avond tijdens het zomerkamp.


Kampvuurkoken
Ben jij iemand die qua culinair hoogstandje tijdens een kamp niet verder is gekomen dan het maken van een marshmallow fakkel? Dan is dit je kans om ervaring op te doen met echt lekkere recepten klaargemaakt op open vuur.
Je leert in deze workshop technieken en materialen kennen waarmee je simpele ingrediënten met gemak omtovert in een warme maaltijd of lekkere kampvuursnack. Je leert zelfs hoe je de meest verrukkelijke toetjes kan maken in een dutch oven met als warmtebron de kolen uit het kampvuur. Dus wie wordt de favoriete leiding tijdens jullie volgende kamp?
Tijdens de workshop is er ook de nodige aandacht voor materiaalgebruik, onderhoud en veiligheidsinstructies. Om deze workshop te volgen is geen specifieke voorkennis nodig. 
 
 
Oudercontacten
Heb je alles onder de knie…heb je de ouders nog!! 
Het leuke van scouting is samen met je eigen leidingteam aan de slag te zijn met de jeugdleden. Helaas hebben deze jeugdleden ook ouders. Spontane, meewerkende maar ook ouders die een andere kijk op de wereld hebben. De ene keer heb je informeel contact met een ouder en de andere keer moet je een vervelende boodschappen overbrengen. Bij ruzie tussen twee ouders moet je zorgen dat je geen onderdeel van de discussie wordt. 
Bij dit alles geldt hoe houd je de relatie met de ouder goed. Hoe breng je de juiste boodschap over, maar weet je ook wanneer je direct moet doorverwijzen naar de groepsbegeleider/bestuur of vertrouwens persoon. In deze workshop krijg je handvatten en praktische tips om om te gaan met diverse situaties tussen jou en de ouders
  

Pionieren 
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een instortende kampkeuken in je eigen patrouille of bij de buren. Dan is het toch wel handig als je een beetje kunnen pionieren. Afhankelijk van het niveau van de deelnemers besteden we in deze workshop aandacht aan de basisknopen- en sjorringen of pakken we wat groter uit!        
 
 
Teamhoofdenintervisie
Binnen Scouting Erasmus hebben we 10 verschillende afdelingen en dus ook 10 teamhoofden met zeer uiteenlopende ervaringsjaren: tijdens het workshopweekend willen we graag een workshop voor teamhoofden organiseren, waarbij met elkaar in gesprek raken over jouw rol als teamhoofd centraal komt te staan. Wat vind je lastig? Hoe heb jij communicatie binnen je team geregeld? Welke taakverdeling is er binnen je team, zowel afgesproken als onuitgesproken? Wat verwacht jij van jezelf en wat mogen anderen van een teamhoofd verwachten? We willen er een lekker interactieve workshop van maken, dus uiteraard is jouw eigen inbreng hierbij van groot belang!
  
 
Speluitleg
Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap aankomt bij de kids? Dat je ze boeit, overtuigt en dat ze je begrijpen? Goede communicatie met de kinderen in je groep kan best een uitdaging zijn, maar als je deze workshop hebt gevolgd, wordt het als goed is een beetje gemakkelijker.                     
  

Sociale media                 
Social media kanalen zijn niet meer weg te denken bij de huidige communicatie middelen. Onze groep is ook al een tijdje actief op Twitter, Facebook en andere kanalen. Maar, hoe ga je hier verstandig mee om? Kun je zomaar alles posten? Kan het 'schade' aanrichten of bieden de verschillende social media alleen maar mooie kansen? In deze workshop leer je de wereld van social media van een andere kant kennen.
   
 
Veiligheid
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De vraag is altijd, had je dit kunnen voorkomen of is het echt pech? Als leiding ben je natuurlijk wel verantwoordelijk voor het meest waardevolle 'bezit' van een ouder. 
Waar ligt de balans? Scouting moet natuurlijk wel uitdagend en spannend blijven. In deze workshop gaan we kijken waar die balans ligt. Ben je er altijd van overtuigd dat alles veilig is of sta je er niet altijd bij stil? Na deze cursus te hebben gegeven hopen we dat je wat bewuster omgaat met het thema veiligheid. Owja.. EHBO, daar doen we niet aan, dat gaan we proberen te voorkomen! 
  

Zomerkamp plannen
Het hoogtepunt van ieder scouting jaar is natuurlijk het zomerkamp. Maar wat komt er nu allemaal bij kijken om een zomerkamp goed voor te berijden? Denk aan financiën/communicatie met ouders/locatie/draaiboek/voorbereidingsweekend etc. In deze workshop gaan we een fictief zomerkamp organiseren van A tot Z.